Semua Suami Harus Tahu Ilmu Ini, Jangan Sesekali Bagi Isteri 'Stress' Walau Sedikit, Lagi-Lagi Selepas Bersalin, Lelaki Ini Kongsi Sebabnya



Tekanan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, baik lelaki mahu pun wanita, dan jika tidak dikawal tekanan mampu mengawal seseorang untuk melakukan perkara di luar kawalan, dan menyebabkan kecederaan kepada diri, mahu pun orang sekeliling.

Seperti yang semua sedia maklum, bagi isteri yang lepas bersalin, mereka mungkin akan mengalami satu peringkat, yang dipanggil meroyan oleh masyarakat kita. Perkara sebegini, tidak seharusnya dipandang enteng oleh suami, amhu pun keluarga terdekat.

Menurut saudara Taufiq Razif, terdapat 3 peringkat yang harus diketahui oleh semua, terutamanya suami, mengenai meroyan ini, dan ianya perlu diambils erius, untuk mengelakkan perkara tidak diingini berlaku.

Mari kita ikuti penjelasan lebih mendalam mengenai meroyan ini.

Kenapa ada ibu sanggup tikam anak sendiri?

Hari ni mood saya agak suram. Mana tak suram bila terbaca berita tergempar yang mana seorang ibu sanggup tikam anak sendiri bertubi tubi sebanyak 20 tikaman! Dan salah satu tikaman tu menyebabkan usus anaknya terburai keluar!

Saya sedih tapi saya tak pelik. Dalam dunia perubatan benda ni sebenarnya memang wujud. Penyakit ni dinamakan Pospartum Psychosis. Orang Melayu kita biasa panggil Meroyan.

Dalam dunia perubatan ada 3 peringkat penyakit yang kita biasa sebut Meroyan ni.

1. Baby blues


Baby blues ni kiranya level meroyan paling rendah la. Biasanya berlaku dua tiga hari lepas bersalin dan boleh berlanjutan sampai dua minggu lamanya.

Benda ni agak biasa la untuk ibu yang baru beranak pertama kali kan. Yela, malam yang dulunya sunyi sekarang dihiasi tangisan bayi kecil yang nyaring dan kuat tu sampai ke pagi. Dengan jadual waktu tidur si ibu yang entah ke mana dan ditambah lagi dengan suami yang tak reti nak membantu memang la si ibu jadi mudah stress. Suami yang nampak tahi hijau baby pun dah muntah hijau memang membuat si ibu bertambah stress.

Tanda-tanda si ibu dah kena baby blues ni adalah :

+  mood swing
+  mudah cemas
+  selalu menangis
+  kurang selera makan
+  susah tidur

2. Pospartum depression

Ni level Meroyan yang pertengahan. Penyakit ni macam Baby Blues jugak tapi simptomnya lebih teruk dan lebih lama. Biasanya boleh sampai 6 bulan lepas bersalin. Ibu yang kena Pospartum Depression ni biasanya nak jaga baby dia sendiri pun dah tak berapa nak mampu.

Antara tanda-tanda dah kena penyakit ni :

+ mood swing yang teruk
+ menangis yang melampau lampau
+ susah nak bonding dengan baby. Kadang ada rasa benci kat baby sendiri
+ rasa takde tenaga dan tak boleh tidur
+ rasa nak hempas baby ataupun cederakan baby
+ rasa diri tak berguna

3. Pospartum Psychosis

Ni level Meroyan yang paling dasyat. Biasanya yang kena penyakit ni akan berhalusinasi. Kalau si isteri yang dalam pantang dah mula merepek cakap yang bukan bukan atau dia cakap nampak benda yang bukan bukan sila berhati hati. Macam kes Pretty yang sanggup bunuh anaknya sendiri. Bila disoal siasat dia boleh pulak cakap dia cuma bunuh perompak je.

Memang ibu yang kena Pospartum Psychosis ni tak boleh jaga anak sendiri sebab masa tu fikiran dia dah tak rasional dah. Sebab tu suami yang ada isteri baru lepas bersalin sila jaga fizikal dan mental isteri baik-baik. Jangan bagi isteri stress walaupun sedikit.

Jangan bagi isteri fikir kain kat jemuran dah angkat ke belum. Jangan bagi isteri fikir pinggan kat dapur dah cuci ke belum. Biarlah isteri kita cuma fokus pada baby yang baru lahir je. Biarlah dia menyusu dengan penuh tenang dan tenteram. Isteri kita baru je mengalami kesakitan fizikal yang sangat dasyat masa melahirkan zuriat kita, jangan la kita tambah kesakitan pada jiwanya pula ye. Lebih-lebih lagi dalam tempoh berpantang.



Sumber: Siakap Keli
loading...

0 Response to "Semua Suami Harus Tahu Ilmu Ini, Jangan Sesekali Bagi Isteri 'Stress' Walau Sedikit, Lagi-Lagi Selepas Bersalin, Lelaki Ini Kongsi Sebabnya "

Post a Comment

Didakwah