Makanan Supaya Demam Cepat Sembuh

Kongsikan di

Image result for Makanan Supaya Demam Cepat Sembuh


Bila tubuh mula rasa letih dan lenguh, tekak pula mula merengsa tak kena, itu merupakan tanda demam akan tiba. Tapi apa caranya untuk hilangkannya dengan secepatnya? Seeloknya ambil makanan ini kala demam untuk melegakan demam dengan segera.

1. Sup ayam 
Pastikan yang ia mengandungi bawang putih kerana ia adalah antibiotik semula jadi yang paling membantu dalam melegakan demam. Bawang putih juga bertindak sebagai anti-virus serta menyalurkan anti-oksidan pada tubuh. Ayam adalah sumber protein yang menyalurkan tenaga pada tubuh. 

2. Sup Ikan
Sebaiknya ambil sup ikan kala demam kerana kebanyakan jenis ikan kaya dengan Omega-3 yang membantu dalam menyembuhkan demam. 

3. Sup Sayur
Sememangnya kita tahu yang sayur-sayuran baik untuk kesihatan. Jadi, seeloknya ambil sup sayur kala jika mengalami demam. Ia sedikit sebanyak melawan sejuk tubuh dan selesema.

4. Madu Asli
Madu ternyata mengandungi bahan antibakteria dan antivirus yang melawan penyakit dan demam dalam tubuh. Ia juga baik untuk melegakan sakit tekak yang berpunca dari demam.

5. Buah kiwi
Buah kiwi mampu mengurangkan gejala demam dan sekaligus mempercepatkan tempoh untuk sembuh. Ia juga mampu mempertingkatkan tahap kekebalan tubuh dalam sel darah merah.
Sumber : eh.com.my

loading...

0 Response to "Makanan Supaya Demam Cepat Sembuh"

Post a Comment

Didakwah