PUNCA DAN CARA MERAWAT MASALAH ANGIN DALAM BADAN

Kongsikan di

Bagi kebanyakan orang, masalah angin dalam badan mungkin bukan gangguan yang menjejaskan hidup. Tetapi bagi sesetengah orang, ia boleh menjejaskan keyakinan diri.

Angin dalam badan

Walaupun gejala yang dialami mungkin sama, tetapi punca masalah ini berbeza antara individu.

Perut senak atau kembung, badan rasa sakit, tidak selesa dan lesu serta masalah angin yang terlalu banyak dalam badan sememangnya menjejaskan kelancaran bekerja yang secara tidak langsung membuatkan seseorang itu tertekan.

Masalah angin dalam badan kebanyakannya berpunca daripada udara yang ditelan dan apabila seseorang dalam keadaan tertekan, mereka lebih kerap menelan udara tanpa disedari.

Masalah ini juga boleh disumbangkan oleh proses penghancuran makanan oleh bakteria di dalam usus besar yang tidak berlaku seperti sepatutnya. Ini bermakna ia mungkin disebabkan gangguan dalam sistem penghadaman.

Terdapat beberapa kaedah rawatan bagi menyelesaikan masalah ini. Paling utama adalah penghidapnya perlu membuat perubahan kecil dalam pemakanan dengan mengelakkan pengambilan makanan berangin dan bergas, ambil ubat serta cuba untuk tidak menelan terlalu banyak udara.

Tanda-tanda Banyak Angin Dalam Badan:
 • Rasa lesu, letih dan tidak bertenaga
 • Selalu rasa kebas-kebas, sengal dan lenguh
 • Tapak tangan dan kaki terasa sejuk
 • Selalu menguap dan mudah mengantuk
 • Sukar bernafas dan nafas pendek
 • Rasa ketegangan di tengkuk dan pinggang
 • Kulit kering
 • Perut berangin
 • Sakit kepala atau migrin
 • Hilang selera makan
 • Kurang atau hilang nafsu seks
 • Dan lain-lain rasa ketidakselesaan badan

Kaedah perlu dilakukan penghidap masalah angin:

1. Menukar jenis makanan

Kandungan gas yang dihasilkan daripada makanan berbeza antara individu. Seseorang itu perlu memastikan jenis makanan khusus yang menyebabkan berlakunya masalah angin ini berdasarkan pengalaman.

Sekiranya makanan itu dapat dikenal pasti, hindarkan daripada mengambil makanan itu.

2. Ubat-ubatan

Ubat-ubatan seperti antasid, simethicone dan arang diaktifkan yang boleh didapati di farmasi dapat membantu mengurangkan masalah angin.

Selain itu, enzim penghadaman seperti laktase membantu menghadamkan karbohidrat di samping membolehkan seseorang mengambil makanan yang biasanya menghasilkan angin.

3. Kurangkan menelan udara

Individu yang mengalami masalah sendawa yang kronik dinasihatkan supaya kurang mengambil gula-gula getah dan gula-gula.

Anda dinasihatkan supaya mengunyah makanan secara perlahan-lahan dan tidak banyak bercakap ketika makan.

Sekiranya pesakit memakai gigi palsu, dinasihatkan supaya berjumpa doktor gigi untuk memastikan ia sesuai dipakai.

4. Hindari makanan yang menghasilkan angin

Makanan yang mengandungi gula raffinose, fruktosa, laktosa dan sorbitol menghasilkan banyak angin.

Raffinose terkandung dalam makanan seperti kacang yang mengandungi banyak gula kompleks.

Fruktosa pula terdapat dalam bunga kubis, kubis brussel, asparagus, brokoli dan kubis. Fruktosa juga banyak terdapat pada bawang, buah pir dan gandum. Ia juga banyak digunakan sebagai pemanis dalam minuman ringan dan jus buah-buahan.

Laktosa ialah gula semulajadi yang terdapat dalam susu dan makanan mengandungi susu seperti keju dan aiskrim.

5. Ubatan dan urutan

Selain pengambilan ubat yang sesuai bagi mengurangkan masalah angin sama ada dengan bertemu doktor atau berkunjung ke farmasi terdekat, teknik urutan juga satu daripada kaedah yang dapat membantu anda.

Melalui teknik urutan yang betul, angin dalam badan seseorang itu mampu dikeluarkan dan ia akan memberikan kelegaan segera.

Menurut pakar terapi Nor Qamarul Ramdhah Ahmad Rashidi, teknik urutan yang betul mampu melegakan atau mengurangkan rasa kurang selesa individu berkenaan.

“Terdapat pelbagai jenis masalah angin yang biasa terjadi antaranya angin di badan, kepala, rahim, perut dan bawah bahu yang boleh menyebabkan seseorang itu berasa lesu dan mengalami kesakitan.

“Masalah angin ini sekiranya tidak dirawat atau diurut dengan betul bukan saja menyebabkan rasa tidak selesa malah boleh menjadi punca kesakitan atau bisa pada badan atau tempat yang bermasalah itu,” ujarnya.

Nor Qamarul Ramdhah yang mempunyai pengalaman mengurut masalah angin lebih 10 tahun itu berkata, pengambilan makanan yang betul antara perkara yang perlu diberikan perhatian.

“Apa yang penting adalah kurangkan makanan pedas, berlemak dan minuman berkarbonat kerana itu akan menambah angin selain perlu pastikan minum air masak secukupnya.

“Pengambilan buah sebelum makan nasi selain minum air masak sebaik bangun daripada tidur juga antara kaedah yang dapat membantu mengurangkan masalah angin,” katanya.

Perubatan Islam

Bagi mengatasi masalah angin dalam badan juga, anda disarankan untuk menjalani rawatan melalui pengamal perubatan Islam.

Ada sebahagian penyakit hanya boleh disembuhkan melalui doa. Yang penting ikhtiar dan tawakkal kepada Allah.
loading...

0 Response to "PUNCA DAN CARA MERAWAT MASALAH ANGIN DALAM BADAN"

Post a Comment

Didakwah