Kunyit merupakan bahan yang sangat penting dalam masakan dan minuman. Selain warna + bentuknya, khasiat dan kelebihan kunyit sangat2 menakjubkan. Tahukah kita bahawa kunyit dapat merawat pelbagai jenis penyakit termasuk penyakit KANSER.
Nutrien yang paling menarik dalam kunyit ialah Curcumin kerana ia dapat memerangi KANSER + penyakit Alzheimer. Nutrien curcumin di dalam kunyit ditugaskan sebagai agen anti-radang yang sangat baik. Selain daripada curcumin, kunyit mengandungi paras yang tinggi zat besi + sederhana tahap vitamin B6 + kalium. Semua vitamin dan mineral adalah sebahagian daripada diet yang sihat + seimbang.
Kelebihan dan kebaikan KUNYIT
Agen antiseptik + antibakteria semula jadi, berguna dalam pembasmian luka + terbakar
Apabila digabungkan dengan kembang kol, ia telah terbukti dapat mencegah kanser prostat dan menghentikan pertumbuhan kanser prostat yang sedia ada
Menghalang kanser payudara daripada merebak ke paru2
Mengurangkan risiko leukemia terhadap kanak2.
Boleh menghalang dan memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer dengan menghapuskan penumpukan plak amyloyd di dalam otak
Boleh mencegah daripada berlaku dalam pelbagai bentuk kanser yang berbeza
Anti-radang yang bekerja tanpa kesan sampingan
Boleh membantu dalam metabolisme lemak dan membantu dalam pengurusan berat badan
Telah lama digunakan dalam perubatan Cina sebagai rawatan untuk kemurungan kerana ciri2 anti-radang, ia adalah satu rawatan semula jadi untuk artritis dan artritis reumatoid
Meningkatkan kesan chemotherapy drug Paclitaxel + mengurangkan kesan sampingan
Harapan kajian sedang dijalankan ke atas kesan kunyit pada barah pankreas
Menghentikan pertumbuhan saluran darah baru di dalam tumor barah
Sangat pantas dalam penyembuhan luka2 + membantu dalam pembentukan semula kulit yang rosak
Boleh membantu dalam rawatan psoriasis dan lain2 keadaan kulit radang
CARA MEMBUAT JUS KUNYIT
Kunyit hidup dibersihkan kulitnya dan direndam 1 jam dengan sedikit garam untuk membuang getah diluaran. Blend kunyit dengan 5 gelas air. Tapis dan masukkan dalam botol kaca. Jika terlalu pekat tambah sedikit air lagi + asam keping + sedikit gula melaka ketul. Simpan dalam fridge. Minum suku cawan setiap pagi dan malam bersama selawat + Al Fatihah.
Amalkan jus ini seminggu 2 kali sahaja sudah mencukupi.
Untuk pesakit KANSER elak penggunaan gula.
Jus ini sebaiknya diamalkan untuk pesakit KANSER. InsyaAllah.. mudah2an sembuh dengan perlahan2.
Sumber: KONGSIBERSAMANORA.BLOGSPOT.COM
loading...
0 Response to "KHASIAT DAN KEBAIKAN KUNYIT"
Post a Comment