Inilah Kisah Yang Sangat Sedih Disebalik "Sendi" Yang Meletup-Letup Yang Di Rahsiakan Oleh Allah

Kongsikan di

Pada suatu ketika Baginda Nabi S.A.W menjadi imam solat. Dilihat oleh para sahabatnya, pergerakan baginda antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali. Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi pada tubuh Baginda Nabi S.A.W yang mulia itu bergeser antara satu sama lain.

Image result for membunyikan jari


Sayidina Umar r.a yang tidak tahan melihat keadaan Baginda Nabi S.AW itu langsung bertanya setelah selesai bersembahyang,


"Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?"

"Tidak, ya Umar. Alhamdulillah, aku sihat dan segar."

"Ya Rasulullah...mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit..." desak Umar penuh cemas.

Akhirnya Rasulullah S.A.W mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut. Perut Baginda Nabi S.A.W yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat menahan rasa lapar. Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh Baginda Nabi S.A.W
.
"Ya Rasulullah..!! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?"

Lalu Baginda S.A.W menjawab dengan lembut, "Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin, menjadi beban kepada umatnya?"

"Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang akan kelaparan di Akhirat kelak."

Sumber : https://sempoimedia.blogspot.my

loading...

1 Response to "Inilah Kisah Yang Sangat Sedih Disebalik "Sendi" Yang Meletup-Letup Yang Di Rahsiakan Oleh Allah"

  1. ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat ayo gabung di fanspoker
    ditunggu apa lagi mari segera bergabung dengan kami ya ^^

    ReplyDelete

Didakwah