Nauzubillah Min Zalik! Inilah Golongan Yang Dijanjikan Tikar dan Selimut dari Neraka

Kongsikan di

Image result for Nauzubillah Min Zalik! Inilah Golongan Yang Dijanjikan Tikar dan Selimut dari Neraka


SIAPA yang menginginkan tinggal di neraka? Tentu tidak semua orang mahukannya. Sebab, kita telah mengetahui bahawa neraka merupakan tempat yang paling mengerikan. Berbagai macam siksaan ada di dalamnya.

Meski begitu, tak sedikit orang yang melakukan perkara yang dilarang oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala. Padahal, perbuatan itu akan membawa dia ke dalam neraka. Sehingga, ia telah meletakkan dirinya untuk disiksa di neraka.

Salah satu yang telah Allah janjikan pada seseorang yang tidak mematuhi perintah Allah ialah diberi tikar dan selimut dari neraka. Mereka akan merasakan panasnya alas tidur yang sudah dipanaskan selama berjuta-juta tahun tersebut. Lantas, siapakah orang yang memperolehnya?

Ternyata mereka adalah golongan yang orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Allah dan menyombongkan diri terhadapnya. Hal ini dinyatakan dalam surah al-A'raf ayat 40-41, "Sesungguhnya orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami dan menyombongkan diri terhadapnya, sekali-kali tidak akan dibukakan bagi mereka pintu-pintu langit dan tidak (pula) mereka masuk syurga, hingga unta masuk ke lubang jarum. Demikianlah Kami memberi pembalasan kepada orang-orang yang berbuat kejahatan. Mereka mempunyai tikar tidur dari api neraka dan di atas mereka ada selimut (api neraka). Demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang zalim, "(QS. Al-A'raf: 40-41).

Imam Ibnu Juraij sebagaimana dikutip oleh Imam Ibnu Katsir dalam Tafsir al-Qur'an al-Azhim mengatakan bahawa pintu-pintu langit tidak dibuka untuk amal dan ruh mereka. Pada surah Al A'raf ayat 41, dijelaskan bahawa Allah tidak akan masuk syurga, bahkan diibaratkan bagai unta yang masuk ke lubang jarum. Hal ini menjadi sebuah bentuk perkara yang mustahil, bahawa kedua-dua golongan ini tidak akan boleh masuk syurga.

Alas tikar dan selimut ini terbuat dari api yang panasnya beribu-ribu kali daripada panas api dunia. Kemudian, inilah yang akan menjadi rakan tidur dua golongan yang begitu sombong dan mendustakan ayat-ayat Allah tersebut.

Ayat di atas juga menjadi seruan kepada manusia agar beriman kepada Allah. Sementara bagi umat Islam, dilarang berbuat zalim agar tidak mendapat jatah tikar dan selimut tersebut. Tak satupun dari golongan orang-orang zalim yang mampu lepas dari siksa api neraka ini.

https://sempoimedia.blogspot.my

loading...

1 Response to "Nauzubillah Min Zalik! Inilah Golongan Yang Dijanjikan Tikar dan Selimut dari Neraka"

  1. ditunggu apa lagi hanya dengan minimal deposit 10.000
    mari coba keberuntungannya bersama dengan kami di fanspoker^^com

    ReplyDelete

Didakwah