Selalu Berdoa Tetapi Seolah-olah Tidak Dimakbulkan Allah..Baca Ini!!

Kongsikan di


Selalu diperhatikan doa yang dipohon seolah-olah tidak diperkenankan oleh Allah. Adakah itu tanda doa ditolak?. Sebenarnya, doa manusia yang mencukupi syarat diperkenankan oleh Allah dalam tiga bentuk:

1. Diperkenankan doanya ketika di dunia, dengan diberikan apa sahaja hajatnya.

2. Doanya telah diperkenankan, tetapi hajatnya itu disimpan dan akan diberi di hari akhirat.

3. Doanya telah diperkenankan, tetapi bukan dengan diberikan apa yang diminta, tetapi dengan cara diselamatkan dirinya dari bala bencana.

Daripada Abi Sa'id, sabda Rasulullah sallallahu alaihi wasallam : "Tidak ada seorang pun muslim yang berdoa kepada Allah Azza wa Jalla, dengan doa yang tidak berunsurkan maksiat atau memutuskan hubungan darah, melainkan diperkenankan oleh Allah salah satu antara tiga : samada dipercepatkan doanya di dunia, atau disimpan untuknya di hari Akhirat, atau dihindari daripada dirinya satu keburukan seumpamanya".

Apabila para sahabat mendengar ucapan baginda itu, mereka lantas berkata : "Kalau begitu Rasulullah, kita perlu banyakkan berdoa!". Kata baginda : "Demi Allah, banyakkanlah berdoa".(Riwayat Ahmad)

Justeru, manusia selalu tidak menyedari, doanya telah diperkenankan oleh Allah, tetapi dalam bentuk lain. Dia perlu meyakini apa yang ditentukan oleh Allah itulah yang terbaik untuk dirinya di dunia dan akhirat.

Sumber: http://mr-tazkirah.blogspot.my
loading...

2 Responses to "Selalu Berdoa Tetapi Seolah-olah Tidak Dimakbulkan Allah..Baca Ini!!"

 1. BURUAN MAIN MAIN KE A.R.E.A.T.O.T.O
  DAN NANTIKAN KEJUTAN MENARIK...

  ReplyDelete
 2. ayo segera bergabung dengan kami
  di fanspoker^^com || karna difans anda bisa mendapatkan keuntungan lebih besar
  ayo tunggu apa lagi segera di add pin bb kami 55F97BD0 || saya tunggu di add nya ya...

  ReplyDelete

Didakwah