Selalu Sakit Tumit Kaki? Cuba Amalkan Petua Orang Lama Ni

Kongsikan di

Image result for Selalu Sakit Tumit Kaki? Cuba Amalkan Petua Orang Lama Ni


Sakit tumit atau dalam bahasa perubatannya plantar fascitiis adalah sakit pada bahagian tumit yang kerap dialami oleh orang dewasa dan ada yang turut merasakan sakit sehingga seluruh tapak kaki atau ke buku lali. 

Simptom ini terjadi apabila berlaku keradangan pada tisu pelantar(tendonitis) yang membentuk lengkuk pada tapak kaki atau mengalami kemerosotan degeneratif (tendinosis) dan aktiviti normal seperti bejalan atau berlari akan menyakitkan tumit.  

Plantar fascitiis atau fascitiis plantar adalah keradangan pada fascia plantar yang merupakan tisu kuat (seperti ligamen) yang meregang daripada tumit sehingga ke tulang tengah kaki. Ia menyokong lengkung tapak kaki dan juga bertindak sebagai penyerap kejutan dalam tapak kaki.

Sakit tumit selalunya lebih teruk pada waktu pagi selepas bangun tidur kerana pada waktu pagi tisu plantar menjadi ketat dan berpijak ketika berjalan merenggangkan tisu fiber itu. Selepas berjalan beberapa langkah, tisu fiber itu menjadi longgar dan sakit berkurangan. 

Namun, sakit akan kembali jika pesakit berjalan atau berdiri terlalu lama.
Kebanyakan mereka yang sudah berusia, sering mengadu sakit pada bahagian tumit. Ia bukan saja menyukarkan anda berjalan tetapi juga apabila berdiri agak lama pada satu-satu tempat.

Bagaimana mencegahnya ?

Sebaik bangun tidur lakukan regangan kaki dan tapak kaki terlebih dahulu sebelum mula memijak lantai.Gunakan alat sokongan tapak kaki atau ‘night splint’ untuk menetapkan posisi tapak kaki semasa tidur. 


Cara Tradisional Mengurangkan Sakit Tumit:

Biasakan berjalan kaki di atas rumput yang dipenuhi embun waktu pagi. Ini kerana , mengikut orang tua-tua zaman dahulu, tapak kaki dan bumi yang dipijak oleh tapak kaki itu adalah dua kembar. Dalam erti kata lain, pasangan tapak kaki secara semulajadinya adalah bumi.

Sediakan lebih kurang satu kilogram garam kasar dan goreng tanpa minyak di dalam kuali menggunakan api yang sederhana besar.

Apabila semua garam mulai panas, angkat dan bungkus dalam kain bersih. Gunakan untuk menuam pada bahagian tumit anda yang sakit itu. 

Amalkan selalu, sakit tumit anda pasti berkurangan dan insya-Allah akan sembuh sepenuhnya.

Sumber : https://sempoimedia.blogspot.my

loading...

1 Response to "Selalu Sakit Tumit Kaki? Cuba Amalkan Petua Orang Lama Ni"


  1. ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat ayo gabung di fanspoker
    ditunggu apa lagi mari segera bergabung dengan kami ya ^^

    ReplyDelete

Didakwah