KISAH PEMILIK KELDAI DIBANTU MALAIKAT MEMBUNUH PEROMPAK

Kongsikan di


Tersebutlah satu kisah seorang lelaki menempuh perjalanan dari Damsyik ke Zabadani. Ketika ditengah perjalanan , ada lelaki lain yg berniat menyewa keldainya. Walau tidak dikenali, beliau membenarkan lelaki itu untuk menyewa keldainya. Keduanya menuju satu tempat bersama-sama.

Ayuh lalu jalan ini, ajak Lelaki penyewa keldai. “Tidak, saya belum sempat melalui jalan itu. Sila tempuh jalan lain. “Jawab si pemilik keldai. Mengelak.

Tenang saja, “rayu laki laki penyewa keldai,” aku yg bakal jadi penunjuk jalan. ”

Keduanya pula berunding sampai lelaki pemilik keldai mengikut cadangan lelaki yg menyewa keldainya.

Tidak lama selepas itu, kedua-duanya tiba di sebuah lokasi yg sukar dilalui. Jalannya cerun & curam. Lelaki pemilik keldai melihat ada banyak mayat bergelimpangan di sana.
Tidak disangka, lelaki yg menyewa keledainya turun sambil mengacukan sebilah pedang. “Turunlah serta-merta! Saya akan membunuhmu! ”

Lelaki pemilik keldai pun berlari sekuat kemampuannya. Beliau berikhtiar mengelak, namun sia-sia lantaran sukarnya jalan yg mesti dilalui.

Ambil sahaja keldai aku.
Bebaskan saya. “kata lelaki pemilik keldai. Nyawanya terancam. Dan Penyewa keldai menjawab “Pasti. Saya tak mahu mensia-siakan keledaimu. Namun, saya mahu membunuhmu”.Gertaknya.

Tidak henti-henti, lelaki pemilik keldai ini mengemukakan nasihat. Dia serta membacakan ancaman-ancaman Allah Ta’ala dalam Al-Quran & hadis Nabi berkenaan dosa membunuh & jalankan jenayah dengan cara biasa.

Amat malang, lelaki penyewa keldai itu tidak mempedulikan. Nafsu membunuhnya semakin membuak-buak. Tidak dapat dicegah. Mustahil dinasihatkan. “Jika begitu,” ucap lelaki pemilik keldai, “izinkanlah aku mendirikan solat. dua rakaat saja. ”

Baiklah, “bentak lelaki jahat,” tapi jangan sampai lama-lama! “Qadarullah, seluruhnya hafalan lelaki pemilik keldai hilang. Disaat sibuk mengingat-ingat, laki laki tidak mempunyai kesedaran itu menengking menyergah & menyuruhnya bergegas.Hasilnya, teringat satu ayat oleh lelaki pemilik keldai ini. Dia membaca:


firman Allah Ta’ala dalam surat An-Naml [27] ayat 62,

Atau siapakah yg memperkenankan (doa) orang yg dalam kesusahan jika dia berdoa Kepada-Nya & yg menghilangkan kesulitan & yg menjadikan anda (manusia) sbg khalifah di bumi? Apakah tidak hanya Allah ada tuhan (yang lain)? Teramat sedikitlah anda mengingati (Nya). ”

Tiba-tiba,muncul seorang lelaki dari lembah itu sambil menunggang kuda  bersama tombak. Ia melemparkan tombak tepat di dada lelaki jahat itu sampai  tersungkur dan terbunuh.

Siapakah engkau? “Bertanya lelaki pemilik keldai penuh sebak, sekali gus ucap terima kasih.

Akulah Hamba-Nya Beliau yg memperkenankan doa orang yg dalam kesusahan bila ia berdoa Kepada-Nya, & yg menghilangkan kesulitan. “Kisah mengagumkan ini serta dituturkan oleh Imam Ibnu Katsir dalam Tafsir Al-Qur’an Al-Azhim.

Wallahu a’lam.

Sumber: kisahikmah
loading...

1 Response to "KISAH PEMILIK KELDAI DIBANTU MALAIKAT MEMBUNUH PEROMPAK"


  1. hy guys ingin nmendapatkan uang jutaan rupiah gak ^^
    ayo segera bergabung dengan saya di F/A/N/S/P/O/K/E/R
    disini hanya dengan minimal deposit 10.000 kalian semua bisa menang jutaan rupiah lo
    ayo tunggu apa lagi kami tunggu ya pendaftarannya ^^

    ReplyDelete

Didakwah