Tips Kurangkan Sakit Gigi Tanpa Telan Ubat

Kongsikan di

Image result for Tips Kurangkan Sakit Gigi Tanpa Telan Ubat


Sakit gigi memang menyeksakan. Ianya berlaku apabila bahagian dalaman gigi yang dinamakan pulpa mengalami keradangan. Walaupun kesakitan itu berada di bahagian mulut, ianya boleh membuatkan seluruh badan menjadi tidak keruan dan emosi seseorang menjadi kurang stabil. Cara dan petua terbaik untuk menyembuhkan sakit gigi tentu sekali adalah dengan berjumpa dengan doktor gigi dan mendapatkan rawatan yang sepatutnya samada gigi yang sakit itu dicabut atau ditampal. Tetapi, kalau sakit itu datang pada masa yang kita tidak mempunyai peluang untuk berjumpa doktor gigi, bagaimana pula?

Ada juga di kalangan kita yang kurang berminat dengan ubat penahan sakit atau painkiller dan lebih suka memilih pendekatan yang lebih tradisional.
Berikut adalah beberapa cara yang boleh diambil untuk mengurangkan rasa sakit gigi sekiranya ia menyerang.

Kumur dengan air garam

Campurkan satu sudu garam ke dalam secawan air suam dan gunakannya untuk berkumur. Gerakkkan air garam tadi ke bahagian yang sakit beberapa kali. Selepas lebih kurang 30 saat, ludahkan air garam tadi keluar. Ulang semula beberapa kali sehingga kesakitan berkurangan. 
air dan garam 614
Sekiranya tiada apa-apa kesan, boleh cuba pula cara lain. 

Tuam dengan ais

Bahagian yang sakit juga boleh dituam dengan ais yang dibalut di dalam kain. Ais tadi akan ditekan di bahagian pipi yang sakit beberapa ketika untuk memberikan rasa kebas kepada saraf yang sakit.

Gigit bunga cengkih pada tempat yang sakit

Ini merupakan salah satu petua tradisi yang agak popular di kalangan masyarakat kita. Caranya adalah dengan mengambil beberapa batang cengkih dan kemudiannya gigit cengkih tersebut di sekitar bahagian yang sakit.
bunga cengkih sebelum dikeringkan
Apabila digigit, cengkih tadi akan mengeluarkan minyak patinya yang mempunyai suatu bahan yang dinamakan eugenol, sejenis penahan sakit yang terhasil secara semulajadi. Ia akan membuatkan bahagian yang sakit itu sedikit kebas dan menghilangkan kesakitan yang menyucuk.
bunga cengkih kering 191
Selain dari cara menggigit bunga cengkih, minyak pati cengkih juga boleh digunakan dengan menitiskannya di bahagian yang sakit. Namun begitu, penggunaannya perlu diperhatikan kerana kuantiti minyak yang terlampau banyak akan membuatkan gusi dan tekak mengalami keradangan pula.

Kunyah daun jambu batu

Cara ini walaupun kedengaran agak janggal, namun dikatakan agak berkesan. Ini kerana daun jambu batu tadi akan memberikan rasa kebas pada tempat yang sakit.
daun jambu batu
Daun jambu batu juga boleh direbus dan dicampurkan dengan sedikit garam. Ianya dibiarkan suam dan kemudiannya digunakan untuk berkumur.

Pes Garam dan Lada Hitam

Campuran garam dan lada hitam yang kemudiannya digaulkan dengan air untuk menghasilkan pes, dikatakan boleh juga diletak pada tempat yang sakit untuk mengurangkan rasa sakit.
garam dan lada hitam

Minyak Pati Vanilla

Selain dari minyak pati cengkih, minyak pati vanilla juga dikatakan mempunyai kesan yang sama dengan menumpulkan kesakitan pada tempat yang dititis.
ekstrak vanilla 764
Ini mungkin sekali disebabkan oleh penggunaan eugenol hasil dari ekstrak bunga cengkih yang digunakan secara meluas dalam penghasilan ekstrak vanilla.
Walau apa pun cara yang digunakan untuk mengurangkan kesakitan, perlu diingat bahawa masalah gigi perlu dirawat dengan cara yang betul oleh doktor gigi. Semua petua ini hanya boleh mengurangkan rasa sakit, tetapi ia tidak menjamin yang kesakitan itu akan terus hilang selamanya. Ianya mungkin kembali pada bila-bila masa dan mungkin akan lebih menyeksakan daripada sebelumnya.
Sekiranya anda lebih sanggup menanggung kesakitan daripada berjumpa doktor gigi, anda mungkin sekali seorang yang mengalami odontophobia.
Sumber : http://iluminasi.com
loading...

1 Response to "Tips Kurangkan Sakit Gigi Tanpa Telan Ubat"

  1. mari coba keberuntungannya bersama kami hanya dengan
    deposit minimal 10.000 bisa menangkan uang jutaan rupiah
    ditunggu apalagi, segera bergabung bersama kami di F*A*N*S*P*O*K*E*R

    ReplyDelete

Didakwah