Kisah Kubur Seorang Wanita yang Menjadi Sempit

Kongsikan di


Kisah Benar:- “Kubur Wanita Ini Menjadi Sempit,Azan Terpaksa Dilaungkan.Tiba-tiba Kubur Itu….”

Setelah selesai segala urusan jenazah ,sebagaimana yang dirancang jenazah wanita itu dibawa ketanah pekuburan sebelum kekecohan terjadi.Dalam perjalanan hadi adalah jiran simati mengakui ketika memikul keranda jenazah tersebut mengakui berat keranda itu berlipat kali ganda dari berat badan simati..

Mula mula kami mengangkat dengan 6 orang dua di depan dua di tengah dan dua dibelakang,tapi apabila kami cuba mengangkat keranda itu amat sangat berat, mustahil bagi kami tidak boleh mengangkat satu jenazah perempuan.Sedangkan kami 6 orang lelaki kemudian di tambah lagi 2 orang lelaki barulah keranda simati terangkat sampai ke tanah perkuburan.

Setelah jenazah sampai di perkuburan turut berlaku kekecohan apabila seorang penduduk kampung nyaris tergelincir ke dalam liang lahad tersebut yang amat licin gara-gara hujan lebat kebelakangan ini.Sepanjang proses pengebumian, kawasan perkuburan dipenuhi esak tangis keluarga, sanak saudara dan rakan-rakan si mati.

Si penggali kubur yang berusia 55 tahun sudah melakukan pekerjaan itu selama 20 tahun dan amat cekap melakukan pekerjaan itu lantaran ayahnya dulu pun seorang penggali kubur,sebelum ini tidak pernah beliau salah dalam mengukur panjang dan lebar liang lahat si mati.

Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!! kata kata itu terkeluar dari mulut hampir semua yang hadir dalam pengebumian tersebut setelah satu kejadian aneh berlaku.

Jenazah si mati yang sudah 3 kali dimasukkan dalam liang lahat tetapi tidak muat,padahal si penggali kubur sudah melebarkan dua kali dari ukuran asal.

Setelah gagal beberapa kali dalam hal tersebut seorang ustaz menyuruh ahli keluarga untuk azan di upacara pengebumian itu.Barulah jenazah berjaya di masaukkan serta selamat dikebumikan.

Dari kisah diatas, kisah ini benar berlaku di sebuah kampung di negeri jiran pada tahun 2010..kata dari pada salah seorang jiran si mati.Arwah adalah wanita yang yang suka mengupat serta memfitnah tanpa bukti,dan arwah juga tidak pernah menutup auratnya semasa hidup,dia suka memakai pakaian seksi memaparkan bentuk tubuhnya.

Kami sebagai jiran pernah menegur kelakuannya itu,namun kami di caci maki serta dilempari dengan kasut kerana dia lebih kaya dari kami.

Tidak usah jaga tepi kain orang,kubur lain-lain, kau urus hal kau sendiri kata makian yang di ucap si mati dahulu.

Tidaklah heran perkara sebegini berlaku.kami bukan mengaibkan sesiapa dalam cerita ini.Ini adalah sebuah pengajaran bagi kita memang benar kita dalam kubur sendirian,tapi siapa yang mandikan kita,siapa yang mengusung jenazah kita,siapa yang menanam kita,jangan sombong dengan kekayaan.Bukan soal bagaimana kita hidup di dunia tapi bagai mana cara kita mati.

Semoga Allah melindungi daripada siksaan kubur.Jagalah perbuatan kita kerana hidup ini sementara,manakala negeri akhirat adalah selamanya. Elak kan dosa.perbanyakkan amalan agar kita mendapat ganjaran syurga daripada Allah.

Wallhualam.

Sumber: myislam451
loading...

1 Response to "Kisah Kubur Seorang Wanita yang Menjadi Sempit "

  1. ayo segera bergabung dengan kami
    di fanspoker^^com || karna difans anda bisa mendapatkan keuntungan lebih besar
    ayo tunggu apa lagi segera di add pin bb kami 55F97BD0 || saya tunggu di add nya ya...

    ReplyDelete

Didakwah